Ağız kokusunun ilk nedeni kötü ağız hijyeni olabilir.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Diş Hekimi Kevser Yarımbaş, ağız kokusunun birinci nedeninin yetersiz ağız hijyeni olduğunu belirterek, “Zararlı dolgular, diş eti çekilmeleri, hasarlı protezler, tütün ürünleri ve ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olabilir. ” ifadesini kullandı.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada Yarımbaş, ağız kokusunun oluşumu ve altında yatan nedenleri paylaştı.
Ağız kokusunun kişinin konuşmasını ve gülüşünü etkilediğini belirten Yarımbaş, “Bu durum özgüven sorunlarına neden oluyor. Ne kadar diş fırçalarsanız fırçalayın ağız kokunuz bazen geçmiyor. Nane, sakız, gargara gibi ürünler canınızı sıkabilir. kokuyu geçici olarak giderir ama etkili bir çözüm değildir. Ağız kokusunun nedenini bulmak tedavi değildir. Bunu yapmak için ilk adım.” sözlerini kullandı.
Yarımbaş, fırçalama, diş ipi kullanımı ve rutin diş temizliğinin yeterli olmadığı durumlarda bakterilerin çoğalarak ağız kokusuna yol açabileceğini vurgulayarak, ağız kokusunun altında yatan nedenlerin tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Ağız kokusunun birincil nedeninin yetersiz ağız hijyeni olduğunu kaydeden Yarımbaş, hasarlı dolgular, dişeti çekilmeleri, bozulan takma dişler, tütün artefaktları ve ağız kuruluğunun da ağız kokusuna neden olacağını belirtti.
Öncelikle diş eti hastalığı olup olmadığının, uyumsuz dolgu onarımlarının, sabit veya hareketli protezlerin olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Yarımbaş, şöyle konuştu:
“Günde en az iki kez 2 dakika fırçalanmalı, diş ipi, arayüz fırçaları ve günlük gargaralarla bakım desteklenmelidir. Ağız bakımı için sadece diş temizliği yeterli olmayabilir. Dil üzerindeki bakteriler de temizlenmelidir. Diş protezleri her gece çıkartılır ve ertesi gün temizlenir.Kullanıma hazırlanmalıdır.Eğer kapsamlı ağız bakımına rağmen sorun çözülemiyorsa altında yatan nedenler araştırılmalıdır.Öte yandan ağız kokusu pek çok sorunun habercisi olabilir. Baş boyun kanserleri, reflü, diyabet, bademcik taşları, karaciğer ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.Bu nedenle ağız kokunuz varsa hemen doktorunuza danışın.