Çağla meyvesinin bilinmeyen faydaları nelerdir? Ananas meyvesi olgunlaştığında ne olur?
Bahar mevsiminde ve yıl boyunca sadece 20 gün görülebilen ancak insan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen çağın meyvesi, tüketenlerin gözdesi haline geliyor. Farklı tadı ve tüylü yapısıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam eden Çağla, manavlarda yerini aldı.
ÇAĞLA MEYVESİ NEDİR?
Ekşi ve buruk bir tada sahip olan çağla meyvesi genellikle tuzla birlikte tüketilir. Tüccarlar tarafından İpek Yolu üzerinden Anadolu’ya getirilen çağla meyvesinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Soğuğa karşı dayanıklı olan ağaç, Mart ayının ilk günlerinden itibaren çiçek açar ve olgunlaşmaya bırakıldığında badem formu oluştururken, yeşil haliyle ekşi bir tada sahiptir. İçeriğindeki birçok mineral ve vitamin ile tüketmek de oldukça faydalıdır.
ÇAĞLA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Kolesterolü düşürür ve kötü kolesterolün düşmanıdır.
– Safra kesesinde taş oluşumunu engeller.
Değerli bir C vitamini kaynağıdır.
– Kan basıncını dengeler.
– Metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır.
– Güçlü bir antioksidandır.
– Kas kasılmalarını ve krampları azaltır.
– İltihap oluşumunu engeller.
– Kalp ve damar sağlığına faydalıdır.
– Doyurucu bir besin olan yaş, aynı zamanda diyet listelerini de süsleyebilir.
– ÇAĞLA KAÇ KALORİ VARDIR?
Şelalenin kaç kalori olduğu merak ediliyor. Şelalede kalori ölçüleri şu şekildedir:
– 1 güveç: 11 kalori
– 10 Çay: 115 kalori
– 20 Çay: 229 kalori
– 1 porsiyon çay: 160 kalori
– 100 gram çay: 557 kalori