YÖK bahar yarıyılı ile ilgili yeni soruları yanıtladı
YÖK, Maraş merkezli depremlerin ardından 20 Şubat itibarıyla çok tartışılan ve tepki gösterilen 2022-2023 bahar döneminin 20 Şubat itibarıyla uzaktan eğitimle başlatılması kararına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.
Kararların ardından YÖK, 2022-2023 bahar yarıyılı yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretime ilişkin soru ve cevapları 19 Şubat’ta 16 başlık altında paylaştı. YÖK’ün internet sitesinde bahar yarıyılı eğitim ve öğretimiyle ilgili ‘Gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan’ 9 yeni soru yanıtlandı. İşte cevaplar:
– Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Programları Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ve Kurumlararası Kredi Transferi Yapılmasına Dair Esaslar Hakkında Yönetmelikte özel öğrenci olarak geçirilen süreler özel öğrencilik süresinden sayılır mı?
Hayır, sayılmaz.
– 10. soruda belirtilen özel öğrencilik koşullarını sağlayan öğrenciler hangi üniversitelere başvurabilir?
Özel öğrencilik kuralları sağlayan öğrenciler; birinci derece yakınlarının ikamet ettikleri veya geçici ikamet ettikleri illerdeki (deprem nedeniyle birinci derece yakınlarının ikamet ettikleri il) üniversitelerin eşdeğer diploma programlarına başvurabilirler.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 52. maddesinde düzenlenen nüfus müdürlüğünden veya muhtarlıktan alınan adres belgesi ile geçici ikametin ispat edilmesi kural değildir. Mektupla da mümkündür. yurt müdürlüğünden kira kontratı veya yanında ikamet eden aileden ikametgahı teyit eden yazı.
– Birinci derece yakınları deprem bölgesindeki illerde ikamet eden ve deprem bölgesindeki üniversitelerden birinde öğrenci olan ve Yönetmelikte belirtilen özel öğrenci şartlarını taşıyan özel öğrenci (uluslararası öğrenciler dahil) hangi üniversitelere başvurabilir? 10. soru?
Öğrenciler depremden etkilenen illerdeki üniversiteler dışındaki üniversitelerin eşdeğer programlarına özel öğrenci olarak başvurabilirler.
– Depremden etkilenen ve diğer üniversitelerle kardeş olan illerdeki üniversitelerin öğrencileri sadece eşleştirilmiş üniversitelerde özel öğrenci mi olacak?
Hayır, bu öğrenciler 18. ve 19. sorulardaki açıklamalardan kendi durumlarına uygun olanına göre başvuru yapabileceklerdir.
– “Öğretmenlik Uygulaması II” dersini alacak öğrenciler bu eğitimi nerede alacaklar?
2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı için; “Öğretmenlik Uygulaması II” dersinin ilk ve orta öğretim kurumlarının açık olduğu dönemde verilmesi gerektiği dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarımızdaki öğretmenlik programları, irşad ve manevi danışmanlık programı ile ilahiyat/İslami ilimler programlarının son sınıf öğrencileri bu derse devam edebilirler. Üniversiteler, istekleri halinde bulundukları illerde. Öğrenciler diğer derslerini kayıtlı oldukları üniversitelerden uzaktan eğitim yöntemiyle almaya devam edeceklerdir.
– Lisansüstü programlarda teorik dersler uzaktan eğitim usulü ile mi yapılacak?
Evet uzaktan eğitim yöntemi ile yapılacaktır.
– Derslerin laboratuvar ve uygulama bölümleri nasıl yapılacak?
Derslerin laboratuvar ve uygulama kısmı nisan ayı sonrasına ertelenecektir. Nisan ayından sonra uzaktan eğitimin devam etmesi halinde, bu tür uygulamalar bir sonraki eğitim öğretim dönemine ertelenebilir veya yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca alınacak kararlarla yaz döneminde yapılabileceği gibi uygulamalı proje çalışmaları ile tamamlanabilir.
– 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı güz yarıyılında Üniversitelerin fen ve mühendislik bölümlerinde zorunlu uygulamalı eğitim alan öğrencilerden uygulamalı eğitim ücreti üniversiteleri tarafından ödenecek mi, üniversiteleri tarafından ne zaman ödenecek? lisans seviyesi?
Evet, güz dönemi uygulamalı eğitim ücretleri 27 Şubat 2023 tarihinden itibaren üniversiteler tarafından ödenecektir.
– Eczacılık fakültesi 5. sınıfta işyeri uygulaması yüz yüze eğitim kapsamında mı?
Evet, yüz yüze eğitim kapsamındadır. (HABER MERKEZİ)