Sağlık

Pırasa hangi hastalığa iyi gelir? Pırasanın faydaları nelerdir? Çiğ pırasanın ve zeytinyağının bağırsaklara faydaları…

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, pırasanın allium familyasından yani aslında soğan-sarımsak familyasından geldiğini ve özellikle Orta ve Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştiğini belirtti. Binlerce yıllık bir mutfak geçmişi olan pırasa, kalorisi düşük, C, K vitaminleri ve beta-karoten açısından zengindir. İşte zeytinyağlı çiğ pırasanın faydaları!

PIRASA NEREDE YETİŞİR?

Ülkemizde en çok İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’de yetişmektedir. Verimli topraklarda yetişen pırasa, tüm dünyada tercih edilen bir sebze haline geldi. Hafif soğan tadı ve çok çeşitli pişirme seçenekleriyle tanınan bu sebze, özellikle nemli topraklarda mükemmel bir şekilde yetişiyor ve çöl iklimine şaşırtıcı bir dayanıklılık gösteriyor.

Pırasanın FAYDALARI NELERDİR?

PIRASATIN UYKU YOLCULUĞU

Özellikle Roma döneminde pırasanın içerdiği afyon benzeri bir element sayesinde sakinleştirici özelliğe sahip olduğuna inanılıyordu. Uykusuzluğa çare olarak tüketilen pırasa, halen kendine has aroması ve güçlü besin içeriğiyle dikkat çekmektedir.

PIRASA’NIN BİYOAKTİF BİLEŞENLERİ

Şifalı Bitkiler Profesörü Aysun Bay Karabulut’a göre pırasa sadece lezzetli bir baharat değil, aynı zamanda sağlık açısından önemli biyoaktif bileşenler de içeriyor. Organik sülfitler, polisakkaritler, fenoller ve diğer kükürt içeren bileşikler pırasa sağlık açısından birçok fayda sağlar.

VİTAMİN VE MİNERALLERLE DOLU PIRASA DÜNYASI

Pırasa düşük kalorili olmasının yanı sıra C, K ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminler açısından da zengindir. Antiinflamatuar özelliğiyle bilinen pırasanın göz sağlığını korumak, kemikleri güçlendirmek, kalp sağlığını desteklemek gibi pek çok faydası bulunuyor.

PIRASATIN CİLDE ETKİSİ

Pırasa antioksidan özelliği sayesinde cildin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur. Bu özelliği kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılırken aynı zamanda maske ve temizleme işlemlerinde de doğal bir malzeme olarak tercih edilmektedir.

KANSERLE SAVAŞÇI: PIRASA!

Yüksek kükürt içeriği ve glutatyon sayesinde pırasa kanser riskini azaltabilir. Özellikle meme ve kolorektal kanser üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca lif içeriğiyle bağırsak sağlığını destekler, demir, manganez gibi minerallerle vücudu güçlendirir.

PIRASATIN ZARARLARI

Pırasa birçok faydasıyla öne çıksa da aşırı tüketimi istenmeyen etkilere neden olabiliyor. İdrar söktürücü özelliği ve sindirim sistemi üzerindeki etkileri nedeniyle pırasanın tutarlı bir şekilde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu