Ukrayna, KAAN savaş uçağının motor ihalesine girdi
Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi kapsamında geliştirilecek olan KAAN savaş uçağı için milli turbofan motoru geliştirmeyi planlıyor. Bu kapsamda yakın zamanda “Ön Tasarım Aşaması Projesi” başlatılmıştır.
SavunmaSanayiST.com’un savunma kaynaklarından edindiği bilgiye göre; SSB tarafından MMU Özgün Motor Geliştirme Programı kapsamında başlatılan Ön Tasarım Aşaması Projesi’nin ihalesi, TEI ve Ivchenko Progress iş birliği modeliyle, TRMotor ana yükleniciliğinde yapıldı.
Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen; AKINCI TİHA, KIZILELMA, ANKA-3, KEMANKES ve Harika ŞİMŞEK gibi uçak ve mühimmatlarda Ukrayna’dan temin edilen motorlar kullanılıyor. T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ise yine Ukrayna’dan tedarik edilen bir motor kullanıyor.
Öte yandan Milli Muharip Uçak motoru için İngiliz Rolls-Royce firması, Türkiye’den Kale Cluster firması ile ortaklık kurmuştu. TAEC ayrıca bire bir ihalede de yarışıyor. 2017 yılında kurulan TAEC Uçak Motoru Sanayi A.Ş., Rolls Royce Overseas Holdings Limited ve Kale Holding A.Ş. katılım. Kale Kümelenmesi şirketin %51’ine sahiptir.
Kale Kümesi’nin bir parçası olan Kale Arge şirketi, Türkiye’nin ilk turbojet füze motorlarını geliştirmesiyle tanınıyor.
Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-3200 ve KTJ-1750 Turbojet Motorları; ÇAKIR, SOM ve ATMACA füzelerine güç verecek. Öte yandan firma LAND SHOOTER için KTJ-3700’ü sunuyor; GEZGİN, ARAT Projesi kapsamında Seyir Füzesi için motor geliştirmektedir. Roketsan üretimi ÇAKIR Seyir Füzesi, KTJ-1750 Turbojet Motoru ile ilk atış testini başarıyla tamamladı.
Savunma Sanayii Lideri Prof. Dr. İsmail Demir, KAAN savaş uçakları için milli turbofan motor geliştirmenin ortalama 8 ila 10 yıl sürebileceğini ifade etmişti. Halihazırda KAAN savaş uçağında ABD yapımı F110 Turbofan Motoru kullanılıyor. İlk uçuşunun 2023 veya 2024 yılında gerçekleşmesi planlanan KAAN savaş uçaklarından ilk 20’si F110 motoruna sahip olacak.
TAI, ilk KAAN’ı 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim etmeyi hedefliyor.